Baile Herculane Informatii Turistice, Imagini, Cazare

Baile Herculane este una dintre cele mai cunoscute statiuni balneoclimaterice din tara. Situata pe Valea Cernei la 22km de Orsova este cea mai veche statiune, datand de pe vremea stapanirii romane. In anul 102 d.Ch.imparatul Traian, impresionat de frumusetea zonei si de multitudinea izvoarele termale si minerale, a poruncit sa se construiasca aici o statiune balneara. Romanii au ridicat aici terme, monumente si statui inchinate lui Hercule (patron al izvoarelor termale) si in scurt timp statiunea de pe Valea Cernei a devenit un important punct de atractie pentru aristrocatia Romei antice. Din aceste timpuri stau marturie si astazi apeducte, bai, statui, monede si tabule votive ridicate in semn de multumire zeilor pentru vindecare. Dar perioada de glorie a statiunii incepe in 1736 cand zona era sub stapanirea imperiului austriac, si generalul Andreeas Hamilton, guvernator al Banatului din partea împaratului Carol al VI-lea, reconstruieste baile si ridica numeroase cladiri dupa modelul austriac. In perioada urmatoare zona a fost vizitata de personalitati precum împaratul Iosif al II-lea, împaratul Francisc I si împarateasa Carolina, împaratul Franz Iosef si împarateasa Elisabeta, fapt ce a crescut enorm popularitatea statiunii. În 1852 împaratul Austriei si împarateasa Elisabeta (Sisi) considera Baile Herculane ca fiind 'cea mai frumoasa statiune de pe continent'.
 

Relieful din aceasta zona: Munte
Ce poti face in Baile Herculane: alpinism, gratar, inot, pescuit, picnic, plaja, plimbari cu bicicleta, plimbari in parc, speoturism, trasee montane, vizita monumente istorice

Cazare In Zona Baile Herculane

In ziua de azi multe din cladirile istorice ale statiunii sunt in paragina iar autoritatile nu fac nimic pentru restaurarea acestora. Este pacat ca nu suntem in stare macar sa ingrijim ce au construit altii. In schimb se construiesc din ce in ce mai multe vile si pensiuni care sporesc capacitatea de cazare a statiunii. Baile Herculane este una dintre cele mai frumoase statiuni balneoclimaterice din tara si pe langa tratamentele cu ape termale sau minerale cu rezultate remarcabile, ofera si numeroase obiective turistice spectaculoase.

Crucea Alba este un obiectiv turistic important datorita spectaculozitatii peisajelor care pot fi surprinse de la altitudinea de 530m unde este situata crucea. Aparitia Crucii Albe este învaluita în mister iar existenta ei este subiectul multor legende. Cea mai credibila legenda este ca aceasta cruce a fost înaltata în memoria unui ofiter care a luptat sub comanda generalului Ion Dragalina, în primul razboi mondial. Traseul din statiune pana la Crucea Alba dureaza aproximativ 1-1.30 h dar, ca si in cazul celorlalte trasee montane de aici este foarte prost marcat. De preferat sa mergeti cu cineva care cunoaste zona.

La Grota cu aburi se poate ajunge in 1- l.30 h pe poteca din Baile Herculane. Aceasta este o pestera ingusta,lunga de 14m, incarcata cu aburii degajati de apa unui izvor termal, care tisneste prin crapaturile peretelui din stanga. Din aceasta cauza peretii sunt acoperiti de pete negre-verzui. Bolboroseala înfundata ca de cazan urias în clocot, iti da impresia ca te afli la portile iadului. Atentie la aburii fierbinti ce au în jur de 52-56 grade Celsius.

Grota Haiducilor denumita initial Pestera Hotilor, este situata imediat linga Hotel Roman fiind usor accesibila din sosea. In aceasta pestera au fost descoperite obiecte si unelte primitive datand din epoca paleoliticului dar si vase, monezi romane si adevarare tezaure. De-a lungul anilor a fost salasul multor raufacatori care si-au ascuns aici prada si din aceasta cauza pestera a fost aproape distrusa de sapaturile cautatorilor de comori. Din pacate, in ziua de astazi acest obiectiv turistic arata jalnic, galeriile sale fiind pline de gunoaie si mizerii, iar peretii sai sunt acoperiti de numele scrijelite ale idiotilor care sperau sa intre astfel in istorie. Pana cand aceasta pestera nu va fi curatata si amenajata nu va recomand sa vizitati acest obiectiv.

Pentru a ajunge la cascada Vanturatoarea,intram pe traseu la kilometrul 12 al soselei Baile Herculane – Baia de Arama iar de la podul de beton(Podul Tasnei) peste apa Cernei continuam pana la cascada Vanturatoarea. Aceasta cascada este formata de un suvoi de apa, care in cadere se loveste puternic de marginea unui prag stancos,transformand suvoiul intr-o perdea fina de apa ce curge apoi de la 40m paralel cu peretele. Cum in zona exista puternici curenti de aer, aceasta perdea fina este imprastiata de vant in jurul cascadei, de aici primind numele de Cascada Vanturatoarea. Zona din jurul cascadei este superba deseori fiind incununata de extraordinare curcubee.  

Obiectivele turistice cele mai frecventate din statiunea Baile Herculane sunt strandurile cu apa termala si sulfuroasa recunoscute pentru puterile lor vindecatoare. Cel mai mare este strandul termal 7 Izvoare cu o capacitate de 3000 locuri care este dotat cu tobogan, dusuri, restaurante si bazine pentru copii. In statiune exista mai multe stranduri precum Strandul Hercules, Strandul Sara's Sons sau Strandul Cerna care impreuna cu Strandul 7 Izvoare asigura cu prisosinta nevoile turistilor.

Cheile Tasnei au fost sapate de-a lungul timpului de ape in malul drept al Vaii Cernei, la 12 km amonte de statiunea Baile Herculane. De la capatul lacului de acumulare "Sapte Izvoare" se mai merge un 1 km pana la un stalp indicator ce ne indruma spre intrarea in Cheile Tasnei. Aici vom gasii cel mai frumos defileu din acest colt de tara, salbatic, cu versanti abrupti ce se apropie intre ei pana la cativa metri. Traseul este marcat cu cruce albastra si poate fi parcurs in aproximativ 2 ore. In jurul statiunii exista mai multe formatiuni de acest gen cum ar fi Cheile Prolazului sau Cheile Prisacinei care infrumuseteaza deja superba vale a Cernei. Din pacate la multe dintre ele lipseste marcajul sau s-a sters si nu a fost refacut, prezentand pericol de ratacire.


Galerie de imagini din Baile Herculane

Impresii despre Baile Herculane

(adauga parerea ta despre acest obiectiv)

Zone Turistice Noi

Cetatile Ponorului
Cetatile Ponorului
Platoul Padis
Platoul Padis

Ultimele Stiri

Incepand de astazi si pana duminica, în parcul de agrement din centrul localităţii Valea Călugărească, se va desfăşura a zecea ed...
La sfarsitul lunii septembrie (27.09.2013 - 29.09.2013), pe Platoul Inima Reginei din Bran, se sarbatoreste "Ravasitul Oilor". Ace...
In perioada 31 iulie - 4 august 2013 are loc Padina Fest, singurul festival care imbina muzica si activitatile montane. Timp de 5...

Cazari Recent Adaugate

CABANELE CRISTAL
Tip cazare: Complex Turistic
Categoria: 2 stele
Zona: Platoul Padis
Cetatile Ponorului
Tip cazare: Cabana
Categoria:
Zona: Platoul Padis
Padis
Tip cazare: Popas Turistic
Categoria:
Zona: Platoul Padis