Sighisoara Informatii Turistice, Imagini, Cazare

Sighisoara este unul dintre cele mai frumoase orase medievale locuite din Europa, supranumit si "Perla Transilvaniei” datorita numeroaselor obiective turistice de aici. Zona in care este situat orasul a fost locuita inca de pe vremea dacilor, ca mai apoi in 1196 sa fie cunoscuta ca si castru roman, multe dovezi arheologice in acest sens fiind gasite in dealurile orasului.  Asezarea care mai apoi a devenit Cetatea Medievala Sighisoara ca fost ridicata in mijlocul unui defileu al raului Tarnava Mare, de catre colonisti sasi. Acestia au fost adusi de regele Ungariei pentru apararea granitei de invaziile tatarilor. Dupa ce asezarea initiala a fost pradata in mai multe randuri de hoardele tatarilor s-a inceput constructia sistemului de fortificatii specific cetatilor germane. Aceleasi fortificatii care le intalnim si la celelalte orase medievale din zona Transilvaniei respectiv Brasov si Sibiu sunt intalnite si aici gratie experientei cavalerilor teutoni in sisteme defensive. De-a lungul timpului au fost ridicate numeroase turnuri si bastioane, in epoca sa de glorie cetatea numarand nu mai putin de 14 turnuri de aparare, 4 bastioane de artilerie, si 2 barbacane care protejau portile principale. Cetatea Sighisoarei era si un important centru comercial datorita pozitiei strategice in cadrul defileului, fiind un punct obligatoriu de trecere spre zona de rasarit a Transilvaniei.  Piata Cetatii gazduia targuri importante care adunau negustori si mestesugari din toata Transilvania dar si din afara tarii, lucru care a dus la inflorirea comertului in zona si la cresterea numarului de locuitori. Dupa ani multi de prosperitate Cetatea Sighisoara si intreaga ei populatia a avut mult de suferit in secolul 17 si 18 din cauza evenimentelor nefericite ce au avut loc atunci. Cronicarii vremii vorbesc despre cateva asedii asupra Cetatii in timpul carora este incendiata Biserica din Deal si este distrus Bastionul Castaldo, cheia sistemului defensiv . Tot in aceste secole au fost consemnate doua perioade in care ciuma a facut ravagii printre locuitorii Sighisoarei cu 2000 victime in prima perioada si 4.000 de victime in a doua. Acest tablou macabru este completat de incendiile din 1736 si 1780 si de inundatia catastrofala din 1771. In pofida acestor nenorociri Cetatea Sighisoara a supravietuit conservandu-si impecabil cladirile istorice care atrag astazi milioane de turisti. Dintre fortificatiile initiale au mai ramas doar 9 turnuri si 3 bastioane, unele fiind echipate cu galerii de tragere situate de-a lungul zidului de aparare al cetatii. Sighisoara si-a pastrat  aerul medieval si acest lucru se vede anual in ultimul sfârsit de saptamâna al lunii iulie cand are loc festivalul medieval.

Relieful din aceasta zona: Munte
Ce poti face in Sighisoara: picnic, plimbari cu bicicleta, plimbari in parc, vizionare filme si spectacole, vizita biserici si manastiri, vizita case memoriale, vizita cetati, vizita monumente istorice, vizita muzee

Obiective Turistice In Zona

Casa Vlad Dracul, în care se presupune ca s-a nascut Vlad Tepes, supranumit Dracula se afla in Piata Turnului Sfatului. Vlad Tepes era fiul voievodului Tarii Românesti Vlad Dracul si a ramas in istorie din cauza pedepselor groaznice pe care le aplica  dusmanilor sai (ii tragea in teapa si ii lasa sa moara in chinuri), de aici inspirandu-se si Bram Stoker in celebra sa carte Dracula. Se presupune ca Vlad Tepes s-a nascut la Sighisoara în anul 1431 locuind in cetate pana la varsta de 4 ani fiindca tatal sau a locuit aici între anii 1431-1436. În ziua de astazi Casa Vlad Dracul este accesibila publicului larg pentru ca aici functioneaza un bar si un restaurant.

Casa Venetiana, denumita astfel datorita aspectul exterior al ferestrelor, asemanator cu al celor din Venetia, se estimeaza ca ar fi fost construita undeva la începutul secolului 17. Acest stil arhitectural a fost adaugat cladirii in sec. 19 cand a fost modernizata. De-a lungul timpului in aceasta casa au locuit oameni importanti, dintre acestia amintim pe Stephanus Mann care a fost primarul Sighisoarei si a carui piatra funerara o gasim in incinta Bisericii din Deal. Relativ recent casa a fost complet restaurata si astazi gazduieste birourile Forumului Democrat German.

Scara Acoperita, cunoscuta si sub numele de ‘Scara Scolarilor’a fost conceputa pentru a facilita accesul elevilor spre Scoala din Deal fiind protejati de eventualele intemperii dar mai ales pentru perioada de iarna. A fost construita in 1662 si avea initial 300 de trepte iar dupa modificarile din 1849 cand au fost marite treptele si acoperite cu piatra de rau au ramas doar 175 de trepte.

Casa cu Cerb isi datoreaza numele picturii murale exterioare ce reprezinta un cerb în marime naturala, cu capul si trofeul montate pe zid. Situata in centrul Cetatii Sighisoara este una dintre cele mai vechi cladiri de aici si cea mai interesanta datorita stilului arhitectural unic. Construita in secolul 13 era initial o locuinta modesta din lemn, dar in secolele urmatoare a suferit numeroase modificari adaugandui-se etajul si mai apoi mansarda. Casa cu Cerb a gazduit de-a lungul timpului numeroase  persoane cu înalte functii administrative, judecatoresti sau clerical/bisericesti. Fiind una din cele mai frumoase cladiri din Sighisoara a fost restaurata in totalitate intre anii 1997-2001, pentru a da posibilitatea turistilor sa o vada in toata splendoarea ei. In ziua de azi in cladire functioneaza un centru centru cultural, un hotel si un restaurant.

Constructia Bisericii din Deal incepe in 1345 si dureaza pana in 1525 cand a fost sfintita cu hramul Sfantului Nicolae. Aceasta biserica a primit marele premiu Europa Nostra, pentru restaurarea si consolidarea structurala si premiul UE pentru patrimoniu pe care il detine. In cripta de sub biserica se afla morminte din secolele XVI-XVIII. Intre anii (1991–1999) au fost restaurate picturile interioare si exterioare ale bisericii, multumita muncii titanice depusa de Fundatia Messerschmitt din München in timpul celor 8 ani cat a durat renovarea. Accesul catre Biserica din Deal se face prin Scara Scolarilor si mai departe pe drumul pietruit pana in varful dealului.

Biserica Manastirii a apartinut initial Manastirii dominicane (demolata la sfarsitul sec.XIX) si a fost construita in sec. al XIII-lea, fiind atestata documentar intr-un act papal emis de Papa Bonifaciu al VIII-lea in 1298. Biserica, datorita faptului ca a fost construita intr-o perioada mai lunga de timp are influente gotice la exterior si un interior in stil baroc. Dintre numeroasele componente cu valoare istorica importante ale patrimoniului bisericii merita amintita colectia de covoare anatoliene din sec. XVII, altarul bisericii realizat de pictorul Jeremias Stranovius si sculptorul Johann Vest in 1680 si o cristelnita din bronz din 1440 ornata cu motive florale elemente heraldice si motive biblice.

Cladirea Bisericii Leprosilor a fost construita intre anii 1480 si 1500 si a fost initial un spital de leprosi dotat cu un amvon unde preotii se rugau alaturi de bolnavi. Abia intre anii 1647 si 1684 in urma unor modificari importante a fost transformata intr-o biserica cu arhitectura gotica. Situata in Orasul de Jos Biserica Leprosilor este un monument impunator in care turistii pot vedea picturi realizate de L. Shuller, un cunoscut pictor din Sighisoara dar si cutia milei care este realizata si donata bisericii de un mester local.

Galerie de imagini din Sighisoara

Impresii despre Sighisoara

(adauga parerea ta despre acest obiectiv)

Zone Turistice Noi

Cetatile Ponorului
Cetatile Ponorului
Platoul Padis
Platoul Padis

Ultimele Stiri

Incepand de astazi si pana duminica, în parcul de agrement din centrul localităţii Valea Călugărească, se va desfăşura a zecea ed...
La sfarsitul lunii septembrie (27.09.2013 - 29.09.2013), pe Platoul Inima Reginei din Bran, se sarbatoreste "Ravasitul Oilor". Ace...
In perioada 31 iulie - 4 august 2013 are loc Padina Fest, singurul festival care imbina muzica si activitatile montane. Timp de 5...

Cazari Recent Adaugate

CABANELE CRISTAL
Tip cazare: Complex Turistic
Categoria: 2 stele
Zona: Platoul Padis
Cetatile Ponorului
Tip cazare: Cabana
Categoria:
Zona: Platoul Padis
Padis
Tip cazare: Popas Turistic
Categoria:
Zona: Platoul Padis