Manastiri din Bucovina Informatii Turistice, Imagini, Cazare

Bucovina este una dintre cele mai frumoase si frecventate zone turistice din Romaniei. Pe langa frumusetea zonei si binecunoscuta ospitalitate a localnicilor, turistii sunt atrasi de bisericile construite de domnitorii si boierii voievodatului Moldova. Numarul impresionant de biserici din Bucovina care impresioneaza cu superbe fresce interioare si exterioare sunt o dovada clara a imensei mosteniri culturale a zonei. Datorita unicitatii si valorii lor artistice, acestea au fost adaugate la Lista cu Mosteniri Culturale Internationale a UNESCO, in 1993. Majoritatea bisericilor de aici detin patrimonii cu o valoare inestimabila multe din obiecte fiind donate de catre domnitorii Moldovei. Multi dintre acestia sunt inmormantati in aceste biserici, mormintele lor fiind adevarate puncte de atractie pentru turisti. Unice si valoroase, manastirile din Bucovina reprezinta un leagan istoric care ne ofera informatii insemnate despre religie, cultura si arhitectura. 

Relieful din aceasta zona: Munte, Ses
Ce poti face in Manastiri din Bucovina: vizita biserici si manastiri, vizita monumente istorice, vizita muzee

Cazare In Zona Manastiri din Bucovina

Manastirea Sucevita a fost construita in anul 1586 de catre familia boierilor Movila si a fost sfintita cu hramul Invierii Domnului. Patrimoniul acestei manastiri cuprinde broderii din vremea lui Stefan cel Mare si Ieremia Movila, lucrate cu fir de aur, argint, matase si perle, un epitaf cu perle si tetraevangheliare în argint aurit. Picturile interioare sunt deosebite si impresioneaza cu frumusetea lor orice turist care trece pragul manastirii. Lacasul de cult este situat la 18 km de Radauti si la 5 km de localitatea Sucevita.

In locatia unde exista astazi Manastirea Moldovita a fost construita o biserica de piatra la inceputul secolului XV, in timpul domniei lui Alexandru cel Bun, dar din pacate s-a prabusit din cauza unei alunecari de teren. In anul 1532 domnitorul Petru Rares decide sa se construiasca o noua biserica, la cateva sute de metri de ruinele celei vechi, cu hramul Bunei Vestiri ca si cea dinaintea ei. Apoi domnitorul porunceste sa fie fortificata cu turnuri  si ziduri de aparare conferindu-i un aspect de cetate medievala. Ca si in cazul celorlalte manastiri din Bucovina, picturile interioare sunt accentuate de culorile vii, expresive, culoare galbena fiind culoarea reprezentativa pentru aceasta manastire. Lacasul de cult este situat in comuna Vatra Moldovitei, la 4 km de localitatea Moldovita si 22 km de Campulung Moldovenesc

Manastirea Humor a fost construita in secolul al XV-lea, pe vremea domnitorului Alexandru cel Bun, de panul Ivan Vornicul ce isi avea resedinta in Humor. Dupa constructie in jurul ei s-a creat un asezamant monahal unde traiau mai multe maici. Manastirea Humorului cu hramul Adormirii Maicii Domnului si Sfantului Gheorghe a primit de-a lungul timpului de la domnitori ce s-au succedat la tronul Moldovei mai multe manuscrise si obiecte pretioase. Printre acestea se numara si Tetraevangheliarul daruit manastirii de Stefan cel Mare, manuscris ce se pastreaza si astazi si poate fi vazut la Muzeul Manastirii Putna. La incepultul secolului XVI manastirea s-a prabusit fara a se cunoaste cauzele acestei nenorociri. In anul 1530, la aproximativ 500 m de ruinele vechii manastiri ( ce sunt vizibile si astazi) s-a inceput constructia unei biserici noi din ordinul marelui logofat Toader Bubuiog. La realizarea picturilor interioare au participat 4 pictori printre care si Toma ce era cunoscut la acea vreme ca si „zugrav de biserici si curtean al Mariei sale Petru, voevodul Moldovei”. Paleta de culori aleasa, cu rosul predominant specific acestei manastiri accentueaza frumusetea acestor picturi care sunt si astazi datorita restaurarii adevarate opere de arta. Manastirea Humor se afla la 5km de orasul Gura Humorului.

Manastirea Putna este prima ctitorie a voievodului Stefan cel Mare, fiind construita in anul 1466. Locul pentru constructia acestei manastiri a fost ales de Stefan cel Mare care, comform celor scrise de Ion Neculce, a tras cu arcul de pe un pisc din zona, mentionand ca acolo unde va cadea sageata va fi construita manastirea. Manastirea era cel mai important lacas de cult din Moldova acelor vremuri, fiind locul preferat de reculegere al domnitorului. La inceputul secolului XVII manastirea a fost daramata in urma unor atacuri fiind reconstruita de voievozii Vasile Lupu, Gheorghe Stefan si Eustratie Dabija. Singura constructie care se pastreaza si astazi din timpul lui Stefan cel Mare, este Turnul Tezaurului, construit in timpul fortificatiilor din 1481. Manastirea Putna este cea mai importanta dintre manastirile Bucovinei, avand un patrimoniu extrem de valoros ce cuprinde icoane, manuscrise si numeroase obiecte din argint. De asemenea aici se gasesc  mormintele lui Stefan cel Mare si ale familiei sale. Manastirea este situata la 33 km de orasul Radauti si laa 75 km de Suceava.

In zona unde se afla astazi manastirea Voronet, exista pe vremea lui Stefan cel Mare un schit de lemn, unde comform legendei traia Daniil Sihastrul. Legenda spune ca in timpul unei batalii impotriva turcilor, Stefan cel Mare a venit la pustnicul Daniil si i-a cerut sfatul. Ascultand sfatul acestuia a plecat la lupta si a reusit sa-i invinga pe turci, iar dupa aceea, in semn de multumire, a dat porunca sa fie construita aici o manastire care sa-i fie 'sfant loc de rugaciune'.  Mânastirea Voronet a fost construita intr-un timp record(3luni si 3 saptamani), avand dimensiuni relativ reduse, iar de pictura acesteia s-au ocupat mitropolitii Teofan I. si Grigore Rosca. Picturile realizate de acestia sunt extraordinar de expresive aducandu-i Manastirii Voronet supranumele de Capela Sixtina a Estului. Aceasta manastire reprezinta si astazi un important loc de rugaciune si reculegere pentru turisti din intreaga lume. Este usor accesibila fiind situata în satul Voronet, la numai 4 km de centrul orasului Gura Humorului si la 36 km de Suceava.  

Biserica Arbore a a fost construita in 1502 de hatmanul Luca Arbore, unul dintre boierii lui Stefan cel Mare. Acesta a fost decapitat in anul 1523 de cel caruia ii fusese tutore, Stefanita Voda. Mormantul boierului poate fi vazut in cadrul bisericii Arbore alaturi de numeroase obiecte de cult de valoare inestimabila. In picturile din biserica predomina culoarea verde, aceasta fiind reprezentanta pentru acest lacas de cult. Biserica Arbore are hramul"Taierea Capului Sfântului Ioan Botezatorul". Este situata in orasul Solca la o distanta de 23 km de municipiul Radauti,la 32 km de orasul Gura Humorului si la 48 km de Suceava.

In zona unde se afla astazi Manastirea Probota, in anul 1391 exista o biserica din lemn cu hramul Sfantul Nicolae. Cativa ani mai tarziu, domnitorul Alexandru cel Bun (1400-1432) a construit o biserica din piatra putin mai departe de vechea bisericuta care se daramase. Aici Stefan cel Mare a ingropat-o pe mama sa, Oltea Doamna. Biserica a mai fost renovata de Stefan cel Mare de-a lungul domniei sale dar pe la inceputul secolului al XVI-lea s-a prabusit din cauza unei alunecari de teren. In anul 1528, dupa ce a urcat pe tronul Moldovei, domnitorul Petru Rares a inceput constructia unei biserici la cateva sute de metri de ruinele celei vechi, reusind sa o termine abia in anul 1530. Dupa moartea domnitorului, Doamna Elena si cei trei fii ai lui au închis biserica cu un zid gros de incinta, construind in interior locuinte domnesti si trei turnuri de aparare pe latura estica. Aceste fortificatii au conferit manastirii aspectul unei cetati medievale. A devenit apoi un important lacas de cult, in incinta acestuia fiind ingropati Domnitorul Petru Rares impreuna cu toata familia sa si numerosi oameni care au detinut functii importante in Voievodatul Moldovei. S-a pastrat in  forma initiala, in mare parte gratie numeroaselor restaurari de care a avut parte de-a lungul timpului. Este un obiectiv turistic foarte interesant, cu o istorie bogata, care poate fi vazut in satul Probota, comuna Dolhasca, judetul Suceava.   

Biserica Dragomirna a fost construita de mitropolitul Anastasie Crimca, dupa ce in anul 1587 domnitorul Petru Schiopul i-a daruit mosia Dragomiresti. Mitropolitul termina de zidit biserica in anul 1609 si o sfinteste cu hramul 'Pogorarea Sfantului Duh'. In anul 1627, în timpul domniei lui Miron Barnovschi, manastirea este imprejmuita cu ziduri de aparare dotate cu turnuri in cele patru colturi ca urmare a deselor invazii turcesti si tataresti. Cu cei 42 de metri ai sai, biserica Manastirii Dragomirna este cea mai înalta din Bucovina si datorita fortificatiilor are o eleganta aparte, asemenea cetatilor medievale. Muzeul manastirii pastreaza creatii de cultura si arta medievala precum crucea sculptata în abanos din 1542, evangheliarul cu ferecatura din 1557, acoparaminte de vase liturgice din 1559 sau frumoasa broderie cu fire de aur si argint din 1598. Manastirea Dragomirna  este situata in comuna Mitocu Dragomirnei la 15 km de Suceava.


Galerie de imagini din Manastiri din Bucovina

Impresii despre Manastiri din Bucovina

(adauga parerea ta despre acest obiectiv)

Zone Turistice Noi

Cetatile Ponorului
Cetatile Ponorului
Platoul Padis
Platoul Padis

Ultimele Stiri

Incepand de astazi si pana duminica, în parcul de agrement din centrul localităţii Valea Călugărească, se va desfăşura a zecea ed...
La sfarsitul lunii septembrie (27.09.2013 - 29.09.2013), pe Platoul Inima Reginei din Bran, se sarbatoreste "Ravasitul Oilor". Ace...
In perioada 31 iulie - 4 august 2013 are loc Padina Fest, singurul festival care imbina muzica si activitatile montane. Timp de 5...

Cazari Recent Adaugate

CABANELE CRISTAL
Tip cazare: Complex Turistic
Categoria: 2 stele
Zona: Platoul Padis
Cetatile Ponorului
Tip cazare: Cabana
Categoria:
Zona: Platoul Padis
Padis
Tip cazare: Popas Turistic
Categoria:
Zona: Platoul Padis